Proljetno čišćenje ormara

Trikovi i savjeti

Kod mene dolazak proljeća najavljuje organizaciju i čišćenje ormara. A kod tebe? Ako je i kod tebe slična situacija i ako to zaista želiš napraviti, imam nekoliko vrlo korisnih savjeta kako to napraviti brzo i efikasno.

Da li se i tebi kupi odjeća koju već godinama ne nosiš, a u tvom ormaru samo zauzima prostor pravdajući sebe da »nikada ne znaš kada će ti jednoga dana zatrebati«? Najvjerojatnije i neće, dakle vrijeme je da se od njih emocionalno odvojiš i riješiš. Dakle čega se trebaš riješiti?

1. Istih modela majica u različitim bojama

Jesi i ti jedna od onih koji kupuje isti model majica u svim dostupnim bojama? Sve je to uredu, ali nakon nekog vremena ćeš shvatiti da u principu nosiš jednu te istu majicu, dok ostale netaknute čekaju u ormaru. Ne ograničavaj se, eksperimentiraj sa različitim izgledima i izaberi različite modele i kombinacije boja.

2. Odjeće u neodgovarajućim brojevima

Svi imamo u ormaru barem jedan premali broj odjeće koji će nam ove godine sigurno odgovarati jer smo odmah nakon nove godine krenuli vježbati u teretani. Budi iskrena prema sebi, koliko godina već to govoriš, a odjeća ti dalje visi na vješalicama? Ili prevelik pulover koji si kupila impulzivno jer ti se na njemu sviđao uzorak?

Vrlo je teško pobaciti komad odjeće koji si skupo platila, pogotovo ako ti se uz sve to i jako sviđa, međutim skladištenje zaista nije rješenje za to. Pitaj se, što na toj odjeći valja zbog čega je ne vrijedi bacati i da li je vrijedi zadržati. Ako nisi pronašla ispravni odgovor, krajnje je vrijeme da se od nje oprostiš.

 

3. Istrošenih grudnjaka

Nije riječ o tvojem najomiljenijem grudnjaku sa čipkom koji nosiš samo za posebnu priliku, nego je riječ o svakodnevnim grudnjacima koji zapravo ne obavljaju ili jedva obavljaju svoju izvornu funkciju. Grudnjake je važno redovno mijenjati te ih pravilno uzdržavati jer to je jedini način da će tvojim grudima nuditi ispravnu potporu.

Nekoliko savjeta kako grudnjaku produžiti životni dob:

 • Grudnjake se ne smije slagati samo zato da biste dobili više prostora u ormaru odnosno ladici.
 • Ako nemaš dovoljno prostora, objesi ih na vješalicu.
 • Uvijek ih operi u toploj vodi te isperi u hladnoj
 • NIKADA ne sušiti u sušilici, već ga jednostavno objesi i ostavi dok se ne osuši na zraku.
 • Kupi grudnjak koji se u potpunosti prilagođava tvojim grudima zakapčajući ga na posljednju zanku. S vremenom se grudnjaci rastegnu i tada ga zakopčaj na drugu i pred kraj korištenja, na prvu zanku.

Odbaci sve neupotrebljive grudnjake, a sebi priušti novi, koji će tvojim grudima nuditi pravilnu potporu. Kako ispravno izabrati pravu veličinu grudnjaka, pogledaj ovdje.

4. Svu odjeću koji više ne nosiš

U svakom ormaru, negdje u ćošku, kupi se odjeća na koju si već odavno zaboravila. Uobičajeno je to odjeća koju si nekada voljela nositi, a sada više ne znaš zašto ju imaš. Svaku odjeću pregazi vrijeme, dakle ako si sigurna da ju više nećeš nositi, odbaci je.

5. Reklamnih majica i pulovera

Jesi primijetila da odjednom imaš hrpu reklamnih majica koje su odlične za »po doma«? I ti i ja znamo da od njih 20 nosiš samo 3, a ostalih 17 samo zauzimaju prostor u tvom ormaru.

Izvadi ih van iz ormara te izaberi one za koje si sigurna da ćeš ih nositi, a ostale možeš slobodno odbaciti ili ih pokloniti.

 

6. Sve što nisi obukla u proteklih 12 mjeseci

To je vrlo teško, pogotovo ako određena odjeća za vrijeme sezone još nije došla na red. Taj komad dapače zadrži, međutim pozdravi se od onih za koje ni sama ne znaš kada si ih obukla i kombinirala, jer će ti još narednih 12 mjeseci ostati zaboravljeni negdje u ormaru. Ako nisi sigurna koju odjeću odbaciti i koju ne, odgovori na slijedeća pitanja:

 • Da li se ova odjeća uklapa sa mojom linijom i tenom?
 • Da li ću je moći kombinirati sa ostalom odjećom u ormaru?
 • Sviđa mi se?
 • Pristaje mi?
 • Osjećam li se dobro u njoj?
 • Da li bih je kupila još jednom kada bi je zagledala u trgovini?
 • Je li oštećena?
 • Zašto je nisam nosila?

7. Svu oštećenu robu

Mislim na hlače koje treba skratiti, poderanu haljinu koju treba zašiti i na bluzu kojoj je otpao gumb prošloga ljeta. Ako do sada nisi uspjela sve to napraviti, vjerojatno i nikada nećeš. Ne veži se uzaludno za odjeću za koji si sigurna da je više nećeš nositi.

Naravno, teško se odvojiti od velike količine odjeće, iako je ne nosiš, ali s druge strane tvoj će ormar lakše disati, a ti ćeš dobiti novi prostor za novu odjeću ;)

Dobro očuvanu i lijepu odjeću nikada ne baci u smeće! Ipak ju možeš pokloniti mami, sestri, prijateljici ili dobrotvornim svrhama – tako ćeš učiniti dobro djelo i povrh svega nekoga razveseliti.

A za utjehu pogledaj nekoliko primjeraka iz proljetno-ljetne kolekcije.

Admin

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura