Pidžame ili spavaćice?

Šta obući i obuti

pidzame-ali-spavaciceGotovo svi volimo spavati i svatko između nas ima svoje tako zvane navike u spavanju. Nekima više paše da spavaju potpuno goli, drugi vole spavati u donjem rublju, netko u spavaćici, dok neki najradnije spavamo u udobnoj, mekanoj i toploj pidžami. Pidžame se međusobno razlikuju u odnosu na godišnje doba – ljeti najčešće obučemo neku s kratkim hlačama i kratkim rukavima, dok zimi, kada nam je hladno, obučemo pidžamu iz toplijih materijala.

Povijest pidžama i spavaćica

Riječ pidžama potječe od perzijske riječi „pea jama“ što znači „odjeća za noge“, međutim od kraja 19. stoljeća riječ opisuje donji i gornji dio odjeće za spavanje. Sprva su bile pidžame i spavaćice namijenjene grijanju tijela tijekom spavanja. U početku su ih najviše nosile žene, jer nisu smjele pokazivati njihove linije i atribute, međutim kasnije su pidžamama počeli dodavati i čipku te su od tada dalje postale pravi modni hit. Kasnije su žene počele nositi spavaćice, najprije dugačke, međutim tijekom godina su i te poput pidžama promijenile oblik tako da su danas izrazito popularne kratke spavaćice iz prozirnih materijala s dodanom čipkom, stoga vrijede danas za jedan od najzavodljivijih komada donjeg rublja, iako puno žena danas voli nositi negliže koji je nekoliko kraći od spavaćice.

Kako odabrati pidžamu?

pidzamaNajprije morate odlučiti, da li vam treba pidžama za hladnije ili toplije noći. Žene koje nisu u vezi s muškarcem lakše donesu takvu odluku za razliku od onih, koje su u vezi s muškarcem, pošto one gledaju i na to da li će se pidžama svidjeti partneru, stoga često odaberu malo više zavodljiviju spavaćicu, dok slobodne žene najčešće ne gledaju toliko na izgled.  Kako godine prolaze, ženska odjeća za spavanje postaje pravi modni guru. Danas više nije samo odjeća za spavanje već nešto više – to naravno ovisi o modnim preferencijama žene i njezinom raspoloženju.

U ponudi je puno različitih boja, oblika i materijala. Najudobniji su pamuk, međutim popularne su također od svile odnosno satena. Znati morate, da je saten uobičajeno izrađen od poliestera, a to je materijal koji ne diše, stoga vam odabir pidžame od satena ne savjetujemo, ako se ponoći često znojite. Prava svila je jako skup materijal i težak za održavanje, jer ju nije moguće prati u običnoj veš mašini, dok je sintetična svila jeftinija i lakša za održavanje. Najviše pidžama je izrađenih upravo od pamuka, pošto je isti mekani, udoban i prozračan te ne nadražuje kožu i omogućuje dobro kruženje zraka oko tijela. Pidžame od flanela su poznate po njezinoj udobnosti i zadržavanju topline, stoga može biti odličan odabir za hladne noći, međutim za ljeto je pretopla.

Veličinu pidžame ili spavaćice odaberete vrlo jednostavno. Puno online trgovina nudi u pomoć tabele gdje su zapisane veličine i točne mjere te što trebate učiniti da biste se točno izmjerili i na osnovi toga ustanovili točnu veličinu. Iako ne znate koji broj bi vama najviše odgovarao, pitajte prodavača koji će vam stručno savjetovati. Boju i uzorke odaberite na osnovi vašeg osobnog ukusa i stila.

Prilikom kupovine imajte na pameti nekoliko naših savjeta i sigurni smo da ćete pronaći pidžamu u kojoj ćete se osjećati zavodljivo i udobno.

Nekoliko prekrasnih i kvalitetnih pidžama i spavaćica možete pogledati niže.

Admin

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura